ZATVORI

Genox agro – pčele ga vole

 

 

U uzgoju pčela sve se više pčelara Hrvatske odlučuje za biološki dezinficijens Genox Agro. Nekoliko je problema koji se javljaju u pčelinjaku tijekom godine i za sve njih imamo rješenje. Proizvod ima izuzetno učinkovito djelovanje protiv patogenih mikroorganizama te djeluje na bakterije, viruse, gljivice, plijesni, spore i alge. Razara ovojnice mikroba već nakon nekoliko sekundi djelovanja i dovodi do njihove smrti, nakon čega je tretirana površina ili predmet skoro sterilno čista. Dezinficijens se može primijeniti na površinama, u košnici, na svom priboru koji se koristi u pčelarstvu, a sa njim se može dezinficirati voda za piće, te hrana za pčele.

Rad sa Genox Agro dezinficijensom uvelike olakšava pčelarima rješavanje tipičnih problema na koje nailaze. Za razliku od drugih dezinficijensa na tržištu, koji vrlo često imaju djelovanje na samo određeni spektar mikroorganizama, Genox djeluje na sve nametnike. Sastav proizvoda garantira da pčele neće imati nikakvu reakciju na proizvod, jer on nije insekticid i ne djeluje štetno na njih. Zato više nema potrebe za cijelom paletom proizvoda, jer Genox pripremljen u različitim koncentracijama (koncentrat Genoxa pomiješan sa običnom vodom) može imati ili preventivno djelovanje na pčele i košnicu ili se po uputi može primijeniti za rješavanje već nastale bolesti.

Kada je potrebno očistiti pribor ili opremu koja se koristi u pčelarstvu, priprema se svježa radna otopina Genox Agra i vode u omjeru 1:10 (10% otopina), koju ja najbolje utrošiti odmah nakon što smo ju spremili.  Nikako se ne preporuča skladištiti takvu otopinu, jer joj već nakon 24 sata opada aktivitet te otopina ima slabije djelovanje, odnosno smanjeni učinak. Druga opcija je da se pripremi 10% radna otopina u koju će se položiti oprema i pribor na pola sata, iza čega ju je potrebno ostaviti na čistu površinu da se posuši. Ukoliko je potrebno brisanje, učiniti to sa čistim papirnim ubrusom.

Zarazna gljivična bolesti askosferoza ili takozvana bolest vapnenog legla je izazvana gljivicom Ascosphaera apis, vrlo se učinkovito rješava sa ovih ekološkim dezinficijensom. Potrebno je koristiti 3% radnu otopinu na svim površinama u košnici, najbolje prskanjem po već opisanom postupku. Postupak se ponavlja nekoliko puta sve dok se bolest ne zaustavi.

Ista koncentracija će biti vrlo efikasna u pripremi šećernih pogačica da bi se spriječila njihova kontaminacija sa mikroorganizmima. Otopina se koristi tijekom ili nakon pripreme pogačica koje zimi pčelama služe kao hrana. Raspadni produkt Genoxa je kisik i voda, tako da nema straha da će pčele „pojesti“ hranu sa anorganskih, kemijskim ostatkom koji je štetan.

Genox se u pčelarstvu koristi i za dezinfekciju vode za piće. Nekoliko je koncentracija koje preporučamo ovisno o tome da li se Genox koristi u svim dijelovima oko košnice ili samo za dezinfekciju vode. Ukoliko se vodi računa o higijenu košnica, opreme i pribora, dovoljno je koristiti izuzetno malu količinu sredstva koje se ulije u vodu za piće da bi se ona mikrobiološki počistila u potpunosti. Dovoljna koncentracija od samo 0,1 % (na 1 L tj. 1.000 ml vode se stavi samo 1 ml Genox Agra). Drugi pristup je takav da, ukoliko Genox koristite samo za dezinfekciju vode, potrebno je povećati konc. sredstva na 1% otopinu (1 ml na 100 ml tj. 1 dcl vode). Već tako dezinficirana voda će preventivno zaštititi pčelinjak od niza bolesti koje su izazvane mikrobima. Treći pristup za dezinfekciju pitke vode bi bio takav da se tokom cijele godine koristi koncentracija od max. 3% radne otopine za prevenciju svih bolesti u pčelinjaku ukoliko ste se već susretali sa njima tijekom prijašnjih godina ili su uvjeti takvi da se očekuje porast mikroorganizama.

Ovim savjetima Vas želimo informirati koliko je sredstva minimalno potrebno da biste riješili svoj problem u pčelinjaku na najekonomičniji način. Ukoliko se koristi viša koncentracija od preporučene, potrebno je naglasiti da nećete napraviti štetu pčelama ili živom svijetu oko košnica.

Dodatno, u programu Agro nudimo i Kamenko Forte Agro, vrhunski prirodni proizvod za uklanjanje kamenca sa površina i/ili iz sustava kroz koje se propušta voda te su se stvorile tvrdokorne naslage kamenca. Sredstvo se raspršivačem nanese na površinu pri čemu je odmah vidljiva reakcija limunske kiseline na karbonatu.

Za uklanjanje nečistoća koje su organskog porijekla, masti i slično, savjetujemo biološki deterdžent Genoll BP Agro, koji odlično odvaja nečistoće sa površine i olakšava njihovo uklanjanje.

Svi proizvodi imaju sve potrebe certifikate za ekološki uzgoj te su proizvedeni u Hrvatskoj na što smo posebno ponosni.

 

 

 

 

 

 

 

aquagen-higijenski-standard
bez-alkohola
100-natural
ecotoxicologically-tested
Ikone HR - 4 kockice
Eco friendly
tuv-austria-certified
HALAL Certified
Koser

Reference