ZATVORI

Prevencija i liječenje bilja od plamenjače (peronospore)

Plamenjača (peronospora) je gljivična bolest iz roda Peronosporales koja se najčešće javlja na vinovoj lozi, rajčicama, krastavcu, ali i na drugim biljnim kulturama. Simptome bolesti možemo vidjeti na listovima, stabljici pa čak i plodovima. Prvi znakovi se najčešće javljaju na donjim listovima koji izgledaju kao da su se posušili. Potrebno je brzo reagirati, jer će bolest napredovati i napasti plod koji će dobiti crne mrlje i tako postati neupotrebljiv. Ukoliko se stvore pogodni uvjeti za razvoj, oboljenje može uništiti cijelu biljku kroz tjedan dana.

Ove godine radi čestih kiša skoro svakom vrtu prijeti opasnost od plamenjače pa je važno brzo reagirati. Kiša (vlaga) u kombinaciji sa toplim danima utječe na širenje bolesti. Upravo se na dijelovima gdje se zadržala voda na listu, najčešće stvaraju vodenaste pjege koje su od sive pa sve do tamno smeđe boje, koje se šire dalje na sve dijelove biljke.

U sklopu preventivnih mjera mogu se birati manje bujne sorte, redovito voditi računa o skidanju zaperaka, da bi se osigurala prozračnost zraka koja će posušiti zaostalu vlagu na biljci. Međutim, ukoliko je biljku već zahvatila bolest plamenjače, najbolje je reagirati liječenjem sa nekim od prirodnih i ekoloških sredstava.

Versus Solutions u svojoj ponudi nudi potpuno prirodni, ekološki i biološki dezinficijens Genox Agro. Genox je vrlo koristan kako za zaštitu i liječenje biljaka, tako i za dezinficiranje alata, pribora, opreme i ambalaže, odnosno koristi se u širokoj namjeni za uzgoj i preradu biljaka. Osim na bakterije, viruse i gljivice, djeluje razarajuće i na spore, alge, plijesni i biofilm. Veliku prednost ima u tome što nije štetan niti toksičan, te ne zahtijeva posebne mjere zaštite opreza pri korištenju. Genox učinkovito uništava mikroorganizme i oni ne mogu razviti otpornost prema njemu kao što je to slučaj kod drugih dezinficijensa.

Kad se radi o plamenjači, biljka se može na dva način tretirati sa Genox Agrom. Prvi pristup je preventivni i obavlja se na raspršivanjem odnosno prskanjem 1% otopine Genox Agra pomiješane sa vodom. Međutim, ukoliko je bolest već napredovala, primjenjuje se 5% otopina (uvijek svježe pripremljena) i prska se po svim dijelovima biljke dva dana u nizu, nakon čega se postupak ponavlja svakih tjedan dana sa 3% otopinom sve dok se gljivično oboljenje ne zaustavi u potpunosti.

aquagen-higijenski-standard
bez-alkohola
100-natural
ecotoxicologically-tested
Ikone HR - 4 kockice
Eco friendly
tuv-austria-certified
HALAL Certified
Koser

Reference